Beroepsaansprakelijkheids verzekering Architect vergelijken?

Voorkom aansprakelijkheid bij beroepsfouten als Architect

Verzekeraars die wij voor u vergelijken:

Cliff-Hogendoorn_burned good rond

“Goed verzekerd zijn als Architect tegen de beste premie. Dat is altijd ons doel”

Cliff Hogendoorn – Adviseur verzekeringen

Veelgestelde vragen over

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) Architect

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een belangrijke verzekering voor een architect. Toch zijn er altijd veel vragen over dit soort verzekeringen. Waarvoor ben je exact verzekerd? Is het een verplichte verzekering? En wat zijn de gemiddelde premies? Op deze pagina geven wij antwoord op al deze vragen.

9,7 uit 38 beoordelingen

4.6/5

Iedereen maakt weleens fouten. Zo ook bij het uitoefenen van het beroep als architect. Het kan gebeuren dat uw beroepsfouten ervoor zorgen dat uw relatie(s) financiële schade lijdt. De relatie kan u hiervoor aansprakelijk stellen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt u tegen deze financiële aansprakelijkheid.

Een architect is verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is opgenomen in de standaardvoorwaarden zoals DNR, RVOI en SR, welke architecten veel gebruiken. Hierin staat letterlijk dat architecten een adequate verzekeringen dienen te hebben voordat zij aan een opdracht beginnen. Wanneer een architect verbonden is aan de Bond van Nederlandse Architecten (BNA), is men ook verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben.

Buiten de bovenstaande verplichting, is het ook zeer raadzaam om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering als architect af te sluiten. De werkzaamheden, en een mogelijke fout hierin, kan al snel een grote financiële impact hebben. Als architect zijnde is het mogelijke aansprakelijkheidsrisico dan ook erg hoog. 

De premie voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering architect wordt in de basis berekend door middel van een tweetal gegevens. De omzet en aantal werknemers bepalen voor het grootste gedeelte de premie. Deze twee factoren geven namelijk een goed beeld van de grootte van het bedrijf en de daarbij behorende risico’s. 

Daarnaast zijn ook de voorwaarden welke de architect hanteert van belang. Het bepaald niet zozeer de premie, maar wel of de verzekering überhaupt af te sluiten is. De meeste verzekeraars accepteren namelijk enkel architecten welke gebruik maken van de voorwaarden zoals DNR, SR of RVOI. Een enkele verzekeraar heeft daarbij opgenomen dat dit de basis moet zijn, maar dat bij sommige opdrachten hiervan mag worden afgeweken. Let er hierbij wel op dat niet elke verzekeraar deze mogelijkheid aanbiedt. 

Cliff Hogendoorn

Adviseur verzekeringen

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering Architect vergelijken?

Wij helpen architecten met het vergelijken en adviseren van de best passende beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Doe een aanvraag of plan een gesprek in met een adviseur.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een architect dekt de financiële schade die bij een klant kan ontstaan door een beroepsfout of een verkeerd advies. Door een verkeerde calculatie stort een tussenvloer bij een klant in. Zo zijn er nog legio situaties op te noemen waar een beroepsfout kan leiden tot grote financiële aansprakelijkheden.

Kortweg komt de dekking van de verzekering neer op het onderstaande:

Wel verzekerd:

Niet verzekerd:

De gemiddelde premie voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een architect hangt erg af van de dekking en grootte van het bedrijf. Onderstaand hebben we een aantal premies op een rijtje gezet qua omzet en de daarbij behorende gemiddelde premie:

– Omzet tot € 100.000,- = Gemiddelde premie van € 85 per maand

– Omzet van € 300.000,- = Gemiddelde premie van € 150 per maand

– Omzet van € 600.000,- = Gemiddelde premie van € 250 per maand

– Omzet van € 1.000.000,- of hoger = Altijd op aanvraag bij verzekeraars

 

Let er op dat deze premies gemiddeldes betreffen. De ervaring leert dat de verschillen tussen de verzekeraars soms erg groot zijn. 

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) voor architecten dient ook goed vergeleken te worden op gebied van polisvoorwaarden. Er zijn namelijk op een aantal punten behoorlijk wat verschillen tussen de verzekeraars. Voorbeelden hiervan zijn het dekkingsgebied (enkel Nederland of EU of wereldwijd excl. USA en Canada). Of de mogelijkheid om af te wijken van de leveringsvoorwaarden (zo ja, wat doet dit met het eigen risico) Twee voorbeelden die al erg van belang zijn om verzekeraars onderling te vergelijken. 

Het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) voor een architect is vrij eenvoudig. Wij werken eerst altijd een vergelijking voor u uit. Zo weten we zeker dat u het beste voor uw situatie afsluit. Nadat wij de vergelijking samen hebben doorgenomen, maken wij de offerte van de desbetreffende verzekeraar op. Na ondertekening van de offerte, wordt deze altijd ter beoordeling bij de verzekeraar gelegd. De verzekeraar kan deze direct accepteren, eventuele aanvullende vragen stellen of afwijzen. Goed om te weten is dat wij gedurende de contractperiode uw tussenpersoon blijven. Stel dat u vragen heeft, kunt u altijd bij ons terecht. 

Andere beroepen voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering?