Verzuimverzekering vergelijken?

Voorkom hoge kosten wanneer uw werknemers arbeidsongeschikt raken

Verzekeraars die wij voor u vergelijken:

Cliff-Hogendoorn_burned good rond

“Besparen op premie zonder in te leveren op voorwaarden. Dat is altijd ons doel”

Cliff Hogendoorn – Adviseur verzuimverzekeringen

Veelgestelde vragen over

Verzuimverzekering Vergelijken

Gaat u uw eerste werknemer in dienst nemen? Of gaat u meer werknemers in dienst nemen? In beide situaties komt er altijd veel op u af. Zo is ook de verzuimverzekering vergelijken een belangrijk onderdeel. Wij hebben daarom de veelgestelde vragen op een rij gezet:

9,8 uit 56 beoordelingen

4.6/5

1. Hoeveel loon moet ik mijn werknemer doorbetalen wanneer hij/zij ziek is?

Volgens de wet, Artikel 7:629 Burgerlijk Wetboek, heeft iedere zieke werknemer recht op 70% van zijn loon. Het is echter belangrijk om altijd de CAO en het arbeidscontract te controleren. In veel CAO’s zijn namelijk hogere percentages afgesproken. Daarnaast zien wij dat werkgevers, die niet gebonden zijn aan een CAO, zelf hogere percentages afspreken vanuit goed werkgeverschap.

2. Hoelang moet ik het loon van een zieke werknemer doorbetalen?

Dit is afhankelijk van het soort contract dat een werknemer heeft. Een werknemer met een contract voor bepaalde tijd, heeft recht op een loondoorbetaling tot het einde van het contract.  Wanneer een werknemer een contract heeft voor onbepaalde tijd, is de werkgever verplicht om 2 jaar het loon door te betalen.

3. Wat dekt de verzuimverzekering precies?

Doordat elk bedrijf anders is, en ook andere verplichtingen heeft, is de verzuimverzekering zeer flexibel in te stellen. Er bestaat de mogelijkheid om de verzuimverzekering geheel naar eigen situatie in te richten. De dekking is zelfs te bepalen o.b.v. de onderstaande onderdelen:

Verzekerd percentage

Hiermee bepaal je welk percentage van het loon de verzekeraar uitkeert wanneer een werknemer arbeidsongeschikt is. Er is de mogelijkheid om zowel het 1e als 2e jaar een percentage tussen de 100% en 70% te kiezen. De meest voorkomende hierin zijn:

– 1e jaar: 100% en 2e jaar: 70%

of 

– 1e jaar: 70% en 2e jaar: 70%

Bij sommige verzekeraars is het ook mogelijk om dit percentage per half jaar in te stellen.

Eigen risico periode

Gedurende de gekozen eigen risico periode betaalt de werkgever zelf het loon door van een arbeidsongeschikte werknemer. Er is hierbij de keuze uit 10, 20, 30, 65 en 130 werkdagen. Na deze eigen risico periode ontvangt de werkgever een vergoeding vanuit de verzekeraar.

Werkgeverslasten meeverzekeren

Over het brutoloon betaalt een werkgever ook altijd sociale verzekeringen en voorzieningen. Afhankelijk van de sector van het bedrijf, ligt dit gemiddeld tussen de 15% en 20%. Daarnaast zijn er ook altijd nog andere kosten die gewoon doorlopen wanneer een werknemer arbeidsongeschikt raakt. Het is mogelijk om deze kosten ook mee te verzekeren op de verzuimverzekering.

Lees hier meer over de hoogte van uw werkgeverslasten.

Cliff Hogendoorn

Adviseur Verzuimverzekeringen

Eenvoudig uw verzuimverzekering vergelijken?

Wij helpen ondernemers met het vergelijken en adviseren van de best passende verzuimverzekering. Doe een aanvraag of plan een gesprek in met een adviseur.

4. Wat kost een verzuimverzekering?

Uiteraard hangt dit af van heel veel factoren. Van de werkzaamheden, gemiddelde leeftijd tot en met het verzuim in het verleden. Echter ligt de gemiddelde premie voor een verzuimverzekering tussen de 1,5% en 5,5% van de totale loonsom.

Lees hier meer over de gemiddelde kosten van een verzuimverzekering.

5. Ben ik verplicht om alle werknemers te verzekeren?

De verzuimverzekering wordt altijd afgesloten voor alle werknemers die op de loonlijst staan. Deze regel is er om selectie te voorkomen. Wanneer verzekeraars selectie wel zouden toestaan, ontstaat er de situatie dat werkgevers alleen de werknemers met een hoog risico profiel verzekeren. Het gevolg daarvan is dat verzekeraars dan veel moeten uitkeren waardoor uiteindelijk de premie voor geen enkele werkgever meer te betalen is. Om die reden is afgesproken dat alle werknemers op de verzuimverzekering moeten staan. Werknemers met een no-riskpolis hoeven niet op de verzuimverzekering gezet te worden.

6. Waarom is het verstandig om een verzuimverzekering te vergelijken?

De vraag lijkt een open deur, maar naast de premie zijn er ook grote verschillen in de polisvoorwaarden. Hoeveel loon kan ik per werknemer maximaal verzekeren? Ga ik meer premie betalen wanneer ik een zieke werknemer heb? Hoe snel verandert mijn premie wanneer ik een nieuwe werknemer in dienst neem of uitdienst gaat? Enkele voorbeelden om aan te geven dat er vele verschillen bestaan tussen de verzekeraars. Uiteraard helpen wij graag bij al deze vragen. Kortom, altijd de verzuimverzekering vergelijken.

7. Welke gegevens zijn er nodig om een verzuimverzekering te vergelijken?

Om een verzuimverzekering te vergelijken hebben wij eerst een goed beeld nodig van de organisatie. Daarnaast hebben wij inzicht nodig in de onderstaande gegevens:

– Bedrijfsnaam en activiteiten

– Beperkte werknemers gegevens (geslacht, leeftijd, werkzaamheden, bruto loon en datum in dienst)

– Arborapportages waarin verzuimpercentages te herleiden zijn

Wanneer er nog geen arbodienstverlening in het verleden is afgesloten, of pas de eerste werknemer in dienst komt, zal er altijd door verzekeraars gerekend worden o.b.v. het gemiddelde verzuim in de sector.

Lees hier meer welke factoren van invloed zijn op de verzuimverzekering.

Nog meer weten over de verzuimverzekering?