Wat zijn de gemiddelde kosten van een verzuimverzekering?

17-09-2021 – Leestijd 5 minuten

Cliff Hogendoorn

Adviseur Verzuimverzekering

Het gaat goed met het bedrijf. De omzet stijgt elke maand en het team blijft groeien. Tijdens het aannemen van nieuwe werknemers denkt u er misschien kort over na: wat zijn de gemiddelde kosten van een verzuimverzekering? Toch stelt u zichzelf gerust met het feit dat uw bedrijf er nog nooit mee te maken heeft gehad. Totdat u op een ochtend wordt gebeld door één van uw werknemers. Hij of zij blijkt ziek te zijn en het ziet er niet naar uit dat dit snel over is. Veel ondernemers gaan dan pas nadenken over de financiële gevolgen. Valt dat überhaupt te verzekeren? En zo ja, wat zijn de gemiddelde kosten van een verzuimverzekering? 

We kunnen alvast kort verklappen dat de gemiddelde kosten voor een verzuimverzekering tussen de 1,5% en 5,5% van de totale loonkosten liggen. De opbouw hiervan en verschillende voorbeelden laten wij in dit artikel zien.

Wat is een verzuimverzekering?

Laten we beginnen bij het begin. Want waarom bestaat de verzuimverzekering? Wettelijk is bepaald dat een werknemer zijn loon (gedeeltelijk) krijgt doorbetaald bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dit is een fijne gedachte voor de werknemer. De keerzijde is dat dit financiële risico’s met zich meebrengt voor de ondernemer. Precies voor deze financiële risico’s hebben verzekeraars een verzuimverzekering bedacht. Deze verzekering keert, afhankelijk van de gekozen dekking, het loon uit van een zieke werknemer.

Wat kost een zieke werknemer?

Verzuim is er in vele soorten en maten. De griep en verkoudheid zijn hierin de bekendste varianten. Toch is er de afgelopen jaren een forse stijging te zien in psychisch verzuim. Hierbij moet u denken aan verzuim wat stress-gerelateerd is zoals een burn-out. Inmiddels is 35% van het langdurig verzuim te wijten aan psychische klachten.

Ondanks al deze cijfers vergissen veel ondernemers zich in de daadwerkelijke kosten van verzuim. Het blijft namelijk niet alleen bij de loondoorbetaling van de zieke werknemer. Ook vervanging van een zieke werknemer en extra kosten voor de re-integratie van een zieke werknemer zijn kosten die veel ondernemers vergeten. Volgens een studie van ArboNed liggen de gemiddelde kosten van een zieke werknemer op € 250,- per dag. Uit ervaring kunnen wij zeggen dat dit vele malen hoger is dan ondernemers in eerste instantie denken.

Om de kosten bij verzuim te beperken, sluiten veel ondernemers een verzuimverzekering af. De verzuimverzekering zorgt er dan voor dat de kosten voor loondoorbetaling in ieder geval gedekt zijn.

De voordelen van een verzuimverzekering

Het grote voordeel van een verzuimverzekering is dat deze volledig naar eigen situatie samen te stellen is. Geen enkel bedrijf is tenslotte hetzelfde. Waar het ene bedrijf zijn loonkosten al vanaf 10 werkdagen vergoed wilt hebben, kan het andere bedrijf er voor kiezen om deze pas na drie maanden te ontvangen. Bedrijven kunnen daarom diverse onderdelen, zoals het verzekerde percentage van het loon, eigen risico periode en werkgeverslasten, naar eigen situatie verzekeren. Zo bent u verzekerd naar uw eigen situatie.

Cliff Hogendoorn

Adviseur Verzuimverzekeringen

Eenvoudig uw verzuimverzekering vergelijken?

Wij helpen ondernemers met het vergelijken en adviseren van de best passende verzuimverzekering. Doe een aanvraag of plan een gesprek in met een adviseur.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een verzuimverzekering?

Om een goed beeld te krijgen hoe de premie van een verzuimverzekering is opgebouwd, gaan we eerst kijken naar de factoren die van invloed zijn op de premie. In de onderstaande tabel hebben wij deze kort opgesomd:

Factoren van invloed op de premie verzuimverzekering:

De factoren die hier zijn opgenoemd zijn een korte versie. De verzekeraars houden namelijk rekening met veel meer factoren. Bijvoorbeeld de gemiddelde leeftijd van de werknemers, hoogte van het salaris per werknemer etc.

Om de premie van een verzuimverzekering te berekenen gebruiken verzekeraars altijd een premie-percentage. De premie kan berekend worden door dit premie-percentage te vermenigvuldigen met de totale loonkosten. De premie voor een verzuimverzekering ligt gemiddeld tussen de 1,5% en 5,5% van de totale loonkosten. Uiteraard is de hoogte van dit percentage afhankelijk van verschillende factoren. 

Om een beeld te geven wat een verzuimverzekering kost per situatie, hebben wij een drietal voorbeelden gemaakt.

Voorbeeld 1: Internetbureau (Kantoorpersoneel)

Bedrijfsactiviteiten:

Aantal werknemers:

Totale loonkosten:

Verzekerd percentage:

Eigen risico periode:

Werkgeverslasten:

Arbodienstverlening:

Gemiddelde premie
percentage:

2,35%

Internetbureau

2

€ 60.000,-

1e jaar: 100% / 2e jaar: 70%

20 werkdagen

25% meeverzekerd

Basis dekking

€ 159,13 per maand

€ 1.909,- per jaar

Voorbeeld 2: Schoenenwinkel (Commercieel personeel)

Bedrijfsactiviteiten:

Aantal werknemers:

Totale loonkosten:

Verzekerd percentage:

Eigen risico periode:

Werkgeverslasten:

Arbodienstverlening:

Gemiddelde premie
percentage:

3,39%

Winkel

3

€ 60.000,-

1e jaar: 100% / 2e jaar: 70%

20 werkdagen

25% meeverzekerd

Basis dekking

€ 235,78 per maand

€ 2.829,- per jaar

Voorbeeld 3: Bouwbedrijf (Zware handarbeid)

Bedrijfsactiviteiten:

Aantal werknemers:

Totale loonkosten:

Verzekerd percentage:

Eigen risico periode:

Werkgeverslasten:

Arbodienstverlening:

Gemiddelde premie
percentage:

4,55%

Bouwbedrijf

3

€ 80.000,-

1e jaar: 100% / 2e jaar: 70%

20 werkdagen

25% meeverzekerd

Basis dekking

€ 397,16 per maand

€ 4.765,- per jaar

Nog meer weten over de verzuimverzekering?